Естетичен център

Контур и обем на устните

Устните са трудни за третиране поради тяхната подвижност и гъста мрежа от кръвоносни съдове. Това е и причината почти всички фирми да имат продукти, разработени специално за тази област. Обикновено те имат в състава си лидокаин за обезболяване, но при по-страхливи пациенти може да се постави и местна анестезия за пълен комфорт.

Устни

За да се акцентира на устните

Контур на устните

За да се запази естественият вид, но и за да се акцентира на устните, без да се променя тяхната форма и обем, се третира само устният контур.

Най-трудно постижим ефект има при много фина, тънка устна, защото дори с малко количество материал устната може да се обърне прекалено много и ефектът да не е положителен. Избягва се прилагането на хиалуронова киселина при хора с брекетно лечение, тъй като брекетите изкривяват устната, в тези случаи е правилно да се изчака свалянето им.

Важно е количеството на филъра да се съобрази с възрастта на пациента. Обикновено се използва между 0,8 и 1 мл материал, но това зависи много и от резултата, който се стремим да постигнем, за да задоволим желанието на пациента. Резултатите са видими почти незабавно след терапията, но оптималният резултат настъпва след преминаване на отока, зачервяването, евентуалните хематоми и свързването на водата, което настъпва една до две седмици след терапията.

За поставяне на материала може да се използва фина игла или канюла, зависи от предпочитанията на изпълняващия процедурата. Предимство на канюлата е по-малкото количество убождания. Ефектът при поставяне на резорбируема хиалуронова киселина продължава от 6-9 месеца при първа апликация, защото зоната е силно подвижна.

Обем на устните

Обемът на устните се увеличава, когато целта ни е да увеличим тяхната плътност. Тази процедура е подходяща и за заличаване на белезите на времето в тази област. Обикновено долната устна е по-плътна от горната. Според естетичните норми горната устна трябва да е издадена в профил с половината от ширината на долната устна. При по-възрастни пациенти загубата на обем е по-голяма в горната устна, затова може да се третира само тя, но по принцип е правилно да се третират и двете устни. С възрастта в периоралната област се появяват бръчици, така наречените баркод или бръчки при пушачки, както и марионетни бръчки в ъглите на устните. Появата им придава тъжен израз на лицето и състарява допълнително.

За тези области е подходящо комбинирането на различни похвати. Често пъти се използват биоревитализиращи продукти, ботокс и хиалуронова киселина за постигане на оптимален ефект. Препоръчително е да не се допуска голямата загуба на обем от тъкани и по-рано да се започне наблюдаване на състоянието на кожата, за да се избере точният момент за начало на терапия

Тъжни ъгли на устата

Появата на тези бръчки придава на лицето тъжен вид и не позволява да изрази истинска усмивка. С подходящ филър и техника този процес е обратим.

eyes
Ъгли на устата

За изразителна усмивка

Марионетни бръчки

Марионетните бръчки се образуват на ъгъла на устата, там където се срещат горната и долната устна и се спускат надолу към ръба на челюстта. За третирането на тази зона са подходящи хиалуронови филъри със средна плътност.

Необходимото количество зависи от това колко изразени са тези бръчки и от анатомията на пациента, но средно: при леки дефекти около - 0,5 мл, при по-изразени - 1 мл. и при дълбоки - около 1,6 мл. В тази област може да се използва всякакъв тип анестезия за пълен комфорт на пациента. Ефектът продължава средно между 9 месеца и година при първа апликация. При някои пациенти е характерно прекомерно контрахиране на мускула, отпускащ ъгъла на устата, и при тях е препоръчително процедурата да се комбинира с хиалуронова киселина и ботулинов токсин.

Бръчки при пушачки

Появата на този тип бръчки допълнително състарява лицето и му придава тъжен вид. За попълването и изглаждането на тези бръчки е подходящо използване на комбинация от ботулинов токсин и дермален филър.

eyes
Бръчки баркод

Цялостно ревитализиране на областта

Бръчки баркод

Този тип бръчки се разполагат околовръстно около устата, могат да се появят вследствие от загуба на обем в тази област, атрофия засягаща устната, хипердинамична мускулатура и др. В тази област се използват филъри със средна или висока плътност. Ефектът продължава от 9 до 12 месеца. Препоръчително е при наличието на този тип бръчки да се приложи цялостно ревитализиране на областта и ботокс, ако целта е пълно изглаждане на зоната.

Гънка на брадичката

Със стареенето долната трета на лицето увеличава своя обем и вдлъбнатината на брадичката се задълбочава. Дермалните филъри са подходящи за третирането на тази зона, те водят до изглаждането й, което до скоро беше възможно само по оперативен път.

eyes
Брадичка

Без оперативна намеса

Вдлъбнатина на бръдичката

За тази област се използват хиалуронови филъри със средна плътност. Необходимото количество варира в зависимост от изразеността на дефекта, но средно при по-леко изразена бръчка е достатъчно 0,4 мл, а при дълбока 0,8 мл. В тази област може да се приложи топикална или инжекционна анестезия според желанието на пациента. Обикновено ефектът продължава от 9 месеца до година при първа апликация. При някои пациенти се наблюдава прекомерна конструкция на менталния мускул, което задълбочава бръчката на брадичката и в такива случаи е подходящо комбинирането на хиалуронова киселина с ботулинов токсин.

Естетичен център

Estetic